NASA en de Verenigde Arabische Emiraten gaan samen de Artemis Lunar Gateway luchtsluis ontwikkelen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Mohammed bin Rashid Space Centre (MBRSC) van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) kondigden op zondag 7 januari 2024 plannen aan voor het ruimtecentrum om een luchtsluis te leveren voor Gateway, het eerste ruimtestation van de mensheid dat in een baan om de maan zal cirkelen. Het ‘maanstation’ zal NASA’s missies voor langetermijnverkenning van de maan onder Artemis ondersteunen ten behoeve van iedereen. 

“Als voorzitter van de National Space Council heb ik het tot een prioriteit gemaakt om de internationale samenwerking in de ruimte te verbeteren. De aankondiging van vandaag en het partnerschap tussen de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten bevorderen dit belangrijke werk. Door onze middelen, wetenschappelijke capaciteit en technische vaardigheden te combineren, zullen de VS en de VAE onze gezamenlijke visie op de ruimte bevorderen en ervoor zorgen dat deze buitengewone kansen biedt voor iedereen hier op aarde,” zei vicepresident Kamala Harris. In het kader van een nieuwe uitvoeringsovereenkomst die hun samenwerking met NASA op het gebied van bemande ruimtevaart via Gateway uitbreidt, zal MBRSC de crew- en wetenschaps-luchtsluismodule van Gateway leveren, evenals een astronaut uit de VAE die tijdens een toekomstige Artemis-missie naar het maanstation zal vliegen.

“De Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten markeren een historisch moment in de samenwerking van onze naties in de ruimte en de toekomst van de verkenning van de menselijke ruimte,” zei NASA Administrator Bill Nelson. “We bevinden ons in een nieuw tijdperk van verkenning via Artemis – versterkt door de vreedzame en internationale verkenning van de ruimte. De terbeschikkingstelling van de luchtsluis aan Gateway door de VAE zal astronauten in staat stellen baanbrekende wetenschap te bedrijven in de diepe ruimte en voorbereidingen te treffen om de mensheid ooit naar Mars te sturen.”

Lees verder op: Spacepage

131
Deel dit artikel