Chinese Einstein-ruimtetelescoop wordt succesvol in de ruimte gebracht

De Einstein Probe van de Chinese Academy of Sciences (CAS) is op 9 januari 2024 in de ruimte gebracht met een Chang Zheng (Long March) 2C raket vanaf het Xichang Satellite Launch Centre in China. Met de succesvolle lancering begon de Einstein Probe aan zijn missie om de hemel te onderzoeken en te jagen op uitbarstingen van röntgenlicht van mysterieuze objecten zoals neutronensterren en zwarte gaten.

Einstein Probe is een samenwerking onder leiding van CAS met de European Space Agency (ESA) en het Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE), Duitsland. “Ik wil onze collega’s bij CAS feliciteren met de succesvolle lancering van een innovatieve missie die grote vooruitgang zal boeken op het gebied van röntgensterrenkunde,” zegt Carole Mundell, ESA’s Director of Science. “Bij ESA hechten we veel waarde aan internationale samenwerking om de wetenschap vooruit te helpen en ons begrip van de kosmos te verdiepen. Ik wens het Einstein Probe team een zeer succesvolle missie.”

Om de hele hemel efficiënt te monitoren en routinematig nieuwe röntgenbronnen te ontdekken, is de Einstein Probe uitgerust met twee instrumenten die samen een breed en gevoelig beeld van de hemel geven: de Wide-field X-ray Telescope (WXT) en de Follow-up X-ray Telescope (FXT). Het ontwerp van de optiek van de WXT is geïnspireerd op de ogen van kreeften; in een modulaire lay-out gebruikt het honderdduizenden vierkante vezels die het licht naar de detectoren kanaliseren. Dit geeft de Einstein Probe de unieke mogelijkheid om in één oogopslag bijna een tiende van de hemelbol waar te nemen. Nieuwe röntgenbronnen die door WXT worden waargenomen, worden onmiddellijk in FXT opgenomen. FXT heeft een smaller beeld, maar is gevoeliger en vangt meer details op.

Lees verder op: Spacepage

132
Deel dit artikel