Magische eilanden op buitenaardse maan verschijnen plotseling om net zo onverwacht weer te verdwijnen: wat is hier aan de hand?

Bijna tien jaar geleden ontdekte ruimtesonde Cassini ‘magische eilanden’ in Ligeia Mare: één van de grotere meren die Saturnus’ maan Titan rijk is. De eilanden verschijnen en verdwijnen en zijn nog altijd een mysterie. Maar Amerikaanse onderzoekers denken nu te weten hoe het zit.

Volgens de wetenschappers zijn de ‘magische eilanden’ flinke, drijvende brokken organisch materiaal. Die brokken zijn bevroren en uiterst poreus, waardoor ze enige tijd op het oppervlak van Titans meren kunnen drijven alvorens naar beneden te zinken. Dat is te lezen in het blad Geophysical Research Letters.

Magisch
De studie handelt zoals gezegd over de zogenoemde ‘magische eilanden’ op Saturnus’ maan Titan. Die term spreekt natuurlijk nogal tot de verbeelding en verwijst met name naar het feit dat deze ogenschijnlijke eilandjes vanuit het niets verschijnen én weer verdwijnen.

Cassini
Ruimtesonde Cassini – die jarenlang onderzoek deed naar Saturnus en zijn manen – hielp wetenschappers om deze magische eilanden op heterdaad te betrappen. En wel doordat de sonde herhaaldelijk hetzelfde stukje van Ligeia Mare – een flink meer nabij de noordpool van Titan – vereeuwigde. En toen onderzoekers die beelden naast elkaar legden, zagen ze iets geks. In 2013 dook namelijk opeens een 260 vierkante kilometer grote vlek op, die op opnamen gemaakt in 2007 niet te zien is. En in 2014 was die flinke vlek opeens weer weg.

Lees verder op: Scientias

102
Deel dit artikel