Wetenschappers hebben een sterrenstelsel ontdekt dat reeds ‘stierf’, oftewel stopte met het vormen van nieuwe sterren, toen het universum nog maar 700 miljoen jaar oud was. En dat is best gek.
Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature. Hun studie handelt over een sterrenstelsel dat ze met behulp van ruimtetelescoop James Webb hebben gespot. Met behulp van de telescoop zagen de onderzoekers het sterrenstelsel zoals het er meer dan 13 miljard jaar geleden, oftewel krap 700 miljoen jaar na de oerknal – uitzag. En wat hen daarbij direct opviel, is dat het sterrenstelsel naar astronomische maatstaven als ‘dood’ kan worden bestempeld. Het vormt namelijk geen nieuwe sterren meer. En dat is best bijzonder; wetenschappers hebben al wel eerder ‘dode’ sterrenstelsels in het jonge universum gespot, maar nog nooit zo kort na de oerknal.
Klein
Wat verder opvalt, is dat het sterrenstelsel een relatief kleine massa heeft; veel kleiner dan de massa van ‘dode’ sterrenstelsels die Webb eerder in het jonge universum gespot heeft. Het sterrenstelsel in kwestie kan zich qua massa ongeveer meten met de Kleine Magelhaense Wolk. Dit is een dwergsterrenstelsel dat zich nabij de Melkweg bevindt. In dit dwergsterrenstelsel worden echter nog wél nieuwe sterren gevormd en in het sterrenstelsel dat Webb nu ziet zoals het er 13 miljard jaar geleden uit moet hebben gezien, gebeurt dat al miljoenen jaren niet meer, aldus de onderzoekers.
Lees verder op: Scientias