Europese EarthCARE satelliet gelanceerd om de rol van wolken en aërosolen in het klimaat op aarde te bestuderen

ESA’s EarthCARE satelliet, die een revolutie teweeg zal brengen in ons begrip van hoe wolken en aërosolen ons klimaat beïnvloeden, is met succes gelanceerd. Deze buitengewone satelliet begon zijn reis naar de ruimte op 29 mei om 00:20 CEST (28 mei, 15:20 lokale tijd) aan boord van een Falcon 9 raket van SpaceX vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië, VS. Slechts tien minuten later scheidde de satelliet zich probleemloos van de raket.

Toen, om 01:14 CEST, ontving het grondstation Hartebeesthoek in Zuid-Afrika het zo belangrijke signaal dat EarthCARE veilig in een baan om de aarde is. Nu de klimaatcrisis steeds meer om zich heen grijpt, zal de Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer, kortweg EarthCARE, binnenkort cruciale informatie terugsturen om nieuw licht te werpen op de complexe interacties tussen wolken, aërosolen en straling in de atmosfeer van de aarde. Deze spannende nieuwe missie is een samenwerkingsverband tussen ESA en het Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA.

ESA’s directeur van aardobservatieprogramma’s, Simonetta Cheli, zei: “EarthCARE is de meest complexe van ESA’s onderzoeksmissies tot nu toe. De ontwikkeling, en nu de lancering, is te danken aan de nauwe samenwerking met onze JAXA-partners, die het cloud profiling radarinstrument van de satelliet hebben bijgedragen, en alle betrokken teams uit de ruimtevaartindustrie. “De missie komt op een kritiek moment, nu het vergroten van onze wetenschappelijke kennis belangrijker is dan ooit om klimaatverandering te begrijpen en er iets aan te doen, en we kijken er erg naar uit om de eerste gegevens te ontvangen.”

Lees verder op: Spacepage

123
Deel dit artikel