Satellieten observeren gigantische orkaan Beryl

Satellieten houden de gigantische orkaan Beryl nauwlettend in de gaten terwijl deze verwoestende regen en wind over het Caribische eiland Carriacou in Grenada gooit, waar deze maandagochtend (1 juli) aan land kwam als een “extreem gevaarlijke” storm van categorie 4. Ondertussen werd orkaan Beryl opgeschaald als een categorie 5 orkaan. Dit is de hoogste categorie  die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent.

NOAA’s GOES-East satelliet heeft in het weekend meerdere keren bijna realtime beelden van Beryl gemaakt toen het de voortgang van de krachtige storm in de Atlantische oceaan op de voet volgde. De beelden, genomen vanaf de positie van de satelliet ongeveer 35.785 kilometer boven de evenaar van de aarde, laten zien hoe de storm een groep eilanden in de Caribische Zee van de Atlantische Oceaan teistert die bekend staan als de Bovenwindse Eilanden, waaronder Grenada, St. Vincent, Martinique en een cluster van kleine eilanden die de Grenadines worden genoemd. Extreme turbulentie en veelvuldige bliksem werden gemeld door orkaanjagers van de U.S. Air Force Reserve, die in het weekend in Beryl vlogen om gegevens te verzamelen die nuttig zijn voor de weersvoorspellingen van het National Hurricane Center (NHC).

Brian McNoldy, onderzoeker tropische meteorologie aan de Universiteit van Miami, vertelde aan Associated Press dat het warme oceaanwater het hoogste niveau ooit heeft bereikt voor deze tijd van het jaar. Het is dit water, legde McNoldy uit, dat Beryl aanwakkert. Die oceaanwarmte versterkte Beryl snel tot een categorie 4 storm op zondag (30 juni), waardoor het vrijdag (28 juni) de status van tropische depressie kreeg. Nog voordat hij maandag aan land ging, vestigde Beryl een record als de sterkste orkaan die zo vroeg in het jaar categorie 4 bereikte, wanneer het 6 maanden durende orkaanseizoen normaal gesproken net begint.

Lees verder op: Spacepage

141
Deel dit artikel