Venus keert terug als ‘Avondster’ en gaat prachtig schitteren

Op dit moment is de planeet Venus zichtbaar, zij het erg laag aan de west-noordwestelijke avondhemel net na zonsondergang. Degenen met obstructies zoals bomen of gebouwen in de richting van het westen kunnen Venus misschien nog niet zien dankzij de zeer lage hoogte. Maar deze huidige avondverschijning van Venus zal in de komende dagen en weken uitgroeien tot een zeer goede verschijning, dus laten we een volledigere uitleg geven over wat komen gaat.

Venus passeerde superieure conjunctie (die vanaf de aarde gezien direct achter de zon lijkt te staan) op 4 juni. Aanvankelijk werd ze diep ondergedompeld in de schitterende schittering van de zon. In de dagen die volgden, bewoog ze echter gestaag, zij het heel langzaam, naar het oosten en trok ze zich geleidelijk terug uit de buurt van de zon. En nu we op het punt staan de overgang van juli naar augustus te maken, is Venus eindelijk serieus begonnen met opklimmen uit de gloed van de zonsondergang en staat ze op het punt haar rol als schitterende Avondster weer op te eisen, een titel die ze sinds ongeveer een jaar niet meer heeft gehad. Ga er nu naar op zoek door kort na zonsondergang heel laag aan de westelijke hemel met een verrekijker te scannen. Venus staat bij zonsondergang ongeveer 9 graden hoog aan de westelijke hemel (je gebalde vuist op armlengte is ruwweg 10 graden breed) en zal ongeveer 50 minuten na zonsondergang de horizon raken, waardoor minder ervaren sterrenkijkers een kans hebben om een goede glimp op te vangen.

In augustus gaat Venus rond het midden van de schemering onder; zoek haar met een verrekijker vlak na zonsondergang en met het blote oog zo’n 20 tot 30 minuten later, afhankelijk van de hemelomstandigheden en de plaatselijke topografie. Naarmate de maand vordert kruipt Venus steeds een beetje hoger; tegen het einde van de maand kun je proberen Venus 30 of 40 minuten na zonsondergang te vinden. Met een verrekijker en een heldere hemel op 4 augustus kun je misschien het piepkleine Regulus zien, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw, iets meer dan 1 graad linksonder Venus. De volgende nacht staat Regulus ongeveer 1,5 graad onder Venus. Maar diezelfde nacht is er ook een bonus. Op slechts driekwart graad rechtsboven Venus staat een ultradunne wassende maansikkel, net 36 uur voorbij nieuwe fase en slechts voor 2 procent verlicht. Je hebt waarschijnlijk een verrekijker nodig en Venus moet je misschien de weg wijzen naar de locatie van de extreem dunne maansikkel, want Venus is met magnitude -3,9 misschien wel makkelijker te zien dan de maan.

Lees verder op: Spacepage

105
Deel dit artikel