150.000ste bezoeker bij Volkssterrenwacht Orion

Een bijzondere mijlpaal voor Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel.

Op deze warme woensdag op 28 augustus verwelkomden Orion de 150.000ste bezoeker. Nel Entius uit Zwaag was de gelukkige, die duidelijk verrast werd in de sterrenwacht.

Sinds de opening op 1 augustus 2010 weten steeds meer mensen de weg naar het Streekbospaviljoen te vinden. Zo kwam nog geen jaar later de 15.000ste bezoeker, in januari 2014 de 50.000ste bezoeker en in juli 2017 had Orion al meer dan 100.000 bezoekers geteld; leuk om te vermelden dat een van de gelukkigen een Amerika was, die met een groep landgenoten op bezoek was in de sterrenwacht. 

J.l. woensdag trok een groep van het Katholiek Vrouwengilde Zwaag naar de sterrenwacht voor hun jaarlijkse uitje. Bij binnenkomst in de expositieruimte verbaasden veel dames zich over het grote ontvangstcomité. Ineke en Theo Mulder van Orion verwelkomden de groep, waarna vrijwilliger Hibbe van der Veen het woord nam. Hij vertelde, dat ze het aantal bezoekers de afgelopen jaren goed geteld hebben.

Van deze groep kwam Nel Entius als zevende over de drempel en daarmee als 150.000ste bezoeker sinds de opening; zij was zeer verrast en kreeg een mooie bos bloemen en attentie aangereikt. Na te zijn “bijgekomen” van deze “overval” hebben zij genoten van de rondleiding door de sterrenwacht en was er na afloop koffie met wat lekkers erbij, zoals dat hoort bij zo’n feestelijke gebeurtenis als deze. 

Vanaf 1 augustus 2010, toen Orion voor het eerst openging voor publiek tijdens kijkavonden en zondagmiddagen voor o.a. groepen en scholen, is de belangstelling groot.

De sterrenwacht is een publiekssterrenwacht en wordt gerund door vrijwilligers. Bij Orion zijn er het hele jaar door openstellingen voor publiek zoals 2 x per maand op de zondagmiddag en 1x op per maand op een zaterdagavond vanaf september tot april en er kan door jeugd en volwassenen op afspraak op bezoek komen voor een rondleiding.

Regelmatig wordt in de expositieruimte de inhoud van een aantal vitrinekasten vernieuwd. Dit wordt gedaan n.a.v. een gebeurtenis in de ruimtevaart of ontwikkelingen in de sterrenkunde.

Ook worden er in het planetarium filmfragmenten vertoond aan het publiek om hen zo op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Er zijn in de afgelopen jaren een aantal films aangeschaft om in het planetarium te vertonen zoals: op zoek naar de chocoladeplaneet en de dinosaurus as Dusk; dit wordt gedaan in samenwerking met enkele Nederlandse en Belgische  sterrenwachten.

Ook heeft vereniging Orion al jaren een leuke samenwerking met het project SSVI van de Universiteit uit Gent. Namens dit project schenkt Vereniging Orion regelmatig een telescoop aan diverse scholen in Noord-Holland en ook in buitenland.

Vereniging Orion organiseert in samenwerking met SSVI diverse excursies zoals naar het opleidingscentrum voor astronauten in Keulen en een speciale rondleiding bij de ESA in Noordwijk voor het voortgezet onderwijs. Hiervoor kunnen per school 4 leerlingen en een leerkracht mee; dit doet Orion 1x per jaar met gemiddeld 20 tot 24 leerlingen.

Dankzij de grote inzet en medewerking van de vrijwilligers van Orion, die steeds aanwezig zijn o.a. tijdens deze bezoeken/rondleidingen, is dit mogelijk geworden, dus hulde aan deze vrijwilligers!!

Ondanks de twee Covid periodes, waarin bijna geen bezoekers ontvangen konden worden, heeft vereniging Orion toch een prachtig resultaat behaald in de afgelopen jaren.


59
Deel dit artikel