Polaris Dawn missie gaat van start met succesvolle lancering!

Een Crew Dragon ruimtevaartuig van SpaceX is succesvol in een baan om de aarde op een langverwachte missie van privé-astronauten die de eerste commerciële ruimtewandeling zal maken en hoger zal gaan dan elke bemande missie in meer dan 50 jaar. Een Falcon 9 raket van SpaceX steeg op vanaf Kennedy Space Center’s Launch Complex 39A om 11u23 Belgische tijd op 10 september voor de Polaris Dawn missie.

Vluchtleiders gebruikten de tweede van drie beschikbare lanceermogelijkheden in de vroege ochtenduren nadat slecht weer ervoor zorgde dat een eerste lanceerpoging bijna twee uur eerder werd afgeblazen. De Crew Dragon scheidde ongeveer 12 minuten na de lancering van de Falcon 9 bovenste trap. De missie mikte op een initiële baan van ongeveer 190 bij 1.200 kilometer, hoewel SpaceX niet meteen details vrijgaf over de baan die daadwerkelijk werd bereikt bij de lancering. Na ongeveer acht omloopbanen zal de Crew Dragon ruimtecapsule zijn hoogste punt bereiken op 1.400 kilometer voor de volgende zes omloopbanen. Dat is de hoogste hoogte voor een bemande missie sinds de Apollo 17-missie naar de maan in december 1972. Daarna daalt het apogeum naar 700 kilometer.

Het hoogtepunt van de missie zal plaatsvinden op vluchtdag drie, of 12 september 2024. De vierkoppige bemanning, die nieuwe door SpaceX ontworpen extravehicular activity (EVA) pakken dragen, zullen de druk in de Crew Dragon cabine verlagen. Twee van de vier, commandant Jared Isaacman en missiespecialist Sarah Gillis, zullen elk voor ongeveer 15 tot 20 minuten het luik in de neus van de Dragon verlaten en zo de eerste ruimtewandelingen op een niet-gouvernementele missie uitvoeren. “De EVA maakt waarschijnlijk het grootste deel uit van de ontwikkeling van Polaris Dawn”, zei Isaacman tijdens een persconferentie op 19 augustus over de missie. “Je gooit alle veiligheid van je voertuig weg. Je pak wordt je ruimteschip.”

Lees verder op: Spacepage

25
Deel dit artikel