James Webb ruimtetelescoop kijkt in het uiterste buitenste deel van de Melkweg

stronomen hebben NASA’s James Webb ruimtetelescoop gericht op het onderzoeken van de buitenranden van ons Melkwegstelsel. Wetenschappers noemen dit gebied de Extreme Outer Galaxy vanwege de locatie op meer dan 58.000 lichtjaar afstand van het galactische centrum. (Ter vergelijking: de aarde bevindt zich op ongeveer 26.000 lichtjaar van het centrum).

Een team wetenschappers heeft Webb’s NIRCam (Near-Infrared Camera) en MIRI (Mid-Infrared Instrument) gebruikt om geselecteerde gebieden binnen twee moleculaire wolken, Digel Clouds 1 en 2, in beeld te brengen. Dankzij de hoge gevoeligheid en scherpe resolutie van de Webb-gegevens zijn deze gebieden, waar zich sterrenclusters bevinden die uitbarstingen van stervorming ondergaan, met ongekende details in beeld gebracht. De details van deze gegevens omvatten componenten van de clusters zoals zeer jonge (Klasse 0) protosterren, uitstromen en jets, en kenmerkende nevelstructuren. Deze Webb-waarnemingen, die afkomstig zijn van telescooptijd die is toegewezen aan Mike Ressler van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Californië, stellen wetenschappers in staat om stervorming in de buitenste Melkweg even gedetailleerd te bestuderen als waarnemingen van stervorming in onze eigen zonnewijk.

“In het verleden wisten we van deze stervormende regio’s, maar waren we niet in staat om hun eigenschappen te onderzoeken,” zegt Natsuko Izumi van de Gifu Universiteit en het Nationaal Astronomisch Observatorium van Japan, hoofdauteur van het onderzoek. “De gegevens van Webb bouwen voort op wat we in de loop der jaren hebben verzameld aan eerdere waarnemingen met verschillende telescopen en observatoria. We kunnen zeer krachtige en indrukwekkende beelden van deze wolken krijgen met Webb. In het geval van Digel Cloud 2 had ik niet verwacht zulke actieve stervorming en spectaculaire jets te zien.”

Lees verder op: Spacepage

69
Deel dit artikel