Magnetische halo in de Melkweg ontstaan door vorming van bubbels

Wetenschappers, waaronder Marijke Haverkorn van de Radboud Universiteit, hebben grote magnetische structuren ontdekt rond onze Melkweg, die waarschijnlijk worden veroorzaakt door galactische gasstromen uit stervormingsgebieden. Deze structuren komen overeen met de eROSITA-bubbels die röntgenstraling uitzenden, wat wijst op een verband tussen gemagnetiseerde halo’s en stervorming in sterrenstelsels.

Een nieuw onderzoek onder leiding van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Astrofysica (INAF), waar onder andere astrofysicus Marijke Haverkorn van de Radboud Universiteit aan heeft meegewerkt, heeft een magnetische halo rondom onze Melkweg ontdekt. Ze identificeerden daarvoor verschillende magnetische structuren die zich ver boven en onder de Melkweg uitstrekken (en hoogtes bereiken van meer dan 16.000 lichtjaar of 150 quadriljoen kilometer).

He-Shou Zhang, de eerste auteur van het artikel en onderzoeker bij INAF, benadrukt het belang van de resultaten: ‘We tonen aan dat stervorming rondom het centrum van de Melkweg aanzienlijk bijdraagt aan een enorme uitstoot van gas en materie. Onze bevindingen laten zien dat de magnetische richels die we hebben waargenomen geen toevallige structuren zijn, maar nauw verbonden met de stervormingsgebieden in ons melkwegstelsel.’

Lees verder op: Astroblogs

31
Deel dit artikel