China stelt maanpak voor dat zal gebruikt worden voor bemande missies naar de maan

China heeft het ontwerp onthuld van het eerste maanpak van het land, een volgende stap op weg naar de geplande maanlanding met bemanning in 2030. Het lichtgewicht pak, dat zaterdag werd onthuld door de China Manned Space Agency (CMSA), is het resultaat van vier jaar onderzoek en ontwikkeling. Volgens de staatszender CCTV zal het ruimtepak Chinese astronauten helpen om extravehiculaire taken uit te voeren door ze te beschermen tegen de harde maanomgeving.

In tegenstelling tot de aarde is er op de maan geen atmosfeer en zijn de temperatuurschommelingen snel en extreem, van ongeveer 120 graden Celsius (248 graden Fahrenheit) tot min 130 graden in de buurt van de maanevenaar. Astronauten worden ook blootgesteld aan een atmosferische druk die bijna vacuüm is en aan zonnestraling die veel hoger is dan op aarde. Het pak zou hen in staat stellen om te lopen, klimmen, rijden en wetenschappelijk onderzoek uit te voeren op het maanoppervlak, meldde CCTV.

Het CMSA heeft een video vrijgegeven om zijn creatie te laten zien op het derde forum voor ruimtepaktechnologie in de zuidwestelijke stad Chongqing. Het pak is gemaakt van stof dat is ontworpen om te beschermen tegen hitte en maanstof. Het wordt geleverd met een paar beschermende handschoenen die beweging en mobiliteitsgewrichten bij de knieën mogelijk maken voor bewegingsgemak in de zwaartekrachtarme omgeving van de maan. Het is ook uitgerust met een panoramisch antireflecterend vizier, een console die verbinding maakt met systemen zoals communicatie en een videocamera.

“We willen de boodschap van standvastigheid overbrengen (door middel van het ontwerp),” vertelde directeur Zhang Wanxin van het astronautencentrum van China aan CCTV. Het in Beijing gevestigde centrum, dat de leiding heeft over astronautentraining en onderzoek naar bemande ruimtevaart in het land, organiseerde het forum in Chongqing. Het artistieke ontwerp van het maanpak is geïnspireerd op Chinese culturele elementen, aldus CCTV.

Lees verder op: Spacepage

42
Deel dit artikel