Extra feestelijke openstelling bij Orion op 20 oktober i.v.m. 30 jarig jubileum! ! !

Op zondag 20 okt. a.s. is er een extra publieksopenstelling bij volkssterrenwacht Orion ter ere van het 30-jarig jubileum van vereniging Orion.

In de eindjaren ‘80 hebben Theo Mulder en Hibbe van der Veen samen besloten om  kijkavonden te gaan houden en langs scholen te gaan om jeugd enthousiast te maken voor sterrenkunde.

Begin jaren ‘90 werd er gekeken of het mogelijk was een tentoonstelling op te zetten.

Theo en Hibbe gingen toen regelmatig op pad om bij diverse organisaties zoals o.a. Boerhave museum in Leiden, Scheepvaartmuseum in Leeuwarden en Amsterdam en het Verzamelmuseum in Veendam materiaal te lenen en ook werden er bij particulieren fossielen en mineralen (i.v.m. geologie en het ontstaan van de aarde) geleend om hiermee een tentoonstelling in te richten.

De ervaring was inmiddels, dat alleen foto’s, die zij zelf hadden, niet zoveel zeiden; zij gingen op zoek naar o.a. schaalmodellen.

In de beginjaren lukte dat aardig, maar het werd wel steeds moeilijker, omdat de eerder genoemde organisaties het uitgeleende materiaal heel vaak kapot terugkregen.

Er werd toen besloten om zelf schaalmodellen te gaan vervaardigen. Inmiddels zijn dit er in de afgelopen 30 jaar al ruim 400 schaalmodellen, gebouwd door Theo Mulder; vereniging Orion heeft deze in bruikleen.

Nou, dat is zeker goed gelukt. In het begin werden de schaalmodellen wat groter gebouwd i.v.m. de grote ruimte, die ter beschikking was van plm. 800 tot 1000 vierkante meter.

In 2010 nam Orion zijn intrek in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel en werden de schaalmodellen wat kleiner i.v.m. de beperkte ruimte in de vitrinekasten in het Streekbos Paviljoen.

In 1994 werd besloten een officiële vereniging op te richten; er moest toen wel wat worden gespaard i.v.m. de notariskosten. Uiteindelijk is dit gelukt in 1998 met terugwerkende kracht vanaf 6 oktober 1994 toen de tweede grote tentoonstelling werd georganiseerd.

Vanaf 1994 werd er regelmatig een grote tentoonstelling georganiseerd in de aula van scholengemeenschap LTS “de Hoeksteen” en vanaf 1999 in de aula het Marinuscollege in Grootebroek. In deze periode werd er eveneens nog veel geleend van diverse musea e.d. De tentoonstellingen vonden plaats in een weekend vanaf vrijdagavond tot zondagavond en waren voor publiek toegankelijk.

In 2008 werd de tentoonstelling in het Martinuscollege geopend door toen de burgemeester van Stede Broec de heer H. Eggermont.

Tijdens de rondleiding werd door de heer Eggermont gevraagd aan de organisatoren van deze tentoonstellingen waar het materiaal, waaronder de vele schaalmodellen, werd opgeslagen; dit was bij Theo Mulder thuis. De heer Eggermont vond het zonde, dat er maar 1 keer in de 2 jaar door publiek hiervan genoten kon worden en werd Orion uitgenodigd om mee te liften met een eigen onderkomen in het Streekbos in Bovenkarspel, waar al plannen voor waren en waar een restaurant en de plaatselijke afdeling van IVN in gevestigd zouden gaan worden.

Dat is uiteindelijk het Streekbos Paviljoen geworden, waar vereniging Orion gehuisvest is op de eerste verdieping vanaf 1 augustus 2010. Als vrijwilligersorganisatie heeft Orion, met hulp inzet van enthousiaste vrijwilligers, al ruim 150.000 bezoekers ontvangen op de locatie in het Streekbos Paviljoen.

Er is toen ook gekozen voor een expositieruimte, een planetariumruimte, waar dan via een speciale beamer met een lenzensysteem in de ronde, interne koepel leuke presentaties en fulldome films over o.a. het heelal kunnen worden laten zien en een externe observatiekoepel met een lenzen- en een spiegeltelescoop.

In deze koepel kwam een unieke montering met daarop een lenzentelescoop van 152 mm en spiegeltelscoop met een spiegel van 40 cm.

Hier wordt ook veel gebruik van gemaakt door leerlingen van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs i.v.m. profielwerkstukken.

Vereniging Orion probeert steeds een paar keer per jaar een groot gedeelte van de vitrinekasten in de expositieruimte te vernieuwen en daarmee ook in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen in o.a. de sterrenkunde en de ruimtevaart.

Op zondag 20 oktober is er in de 2 expositieruimtes op de 1ste verdieping van het Streekbos Paviljoen aan de Veilingweg 21 in Bovenkarspel, een overzichtstentoonstelling van foto’s over de afgelopen 30 jaar te zien hoe dit geheel allemaal tot stand is gekomen. Ook wordt er doorlopend op een grootte tv-scherm een presentatie getoond van foto’s hoe het Streekbos Paviljoen is ontstaan.

Publiek is van harte welkom bij Orion van 13.00 tot 17.00 uur.

Ook is er tijdens deze openstelling op 20 oktober een gedeeltelijk vernieuwde tentoonstelling te zien, die in november officieel geopend gaat worden.

37
Deel dit artikel