Astronomen ontdekken extreem gulzig zwart gat

Met behulp van gegevens van NASA-ruimtetelescopen Webb (infrarood) en Chandra (röntgen) heeft een team astronomen van NOIRLab (VS), in het centrum van een sterrenstelsel dat we ‘slechts’ anderhalf miljard jaar na de oerknal waarnemen, een superzwaar zwart gat ontdekt dat in een fenomenaal tempo materie opslokt: meer dan veertig keer de theoretische limiet. Hoewel van korte duur, kan dit ‘feestmaal’ astronomen helpen begrijpen hoe superzware zwarte gaten zo snel konden groeien in het vroege heelal (Nature, 4 november). 

In het centrum van de meeste sterrenstelsels bevindt zich een superzwaar zwart gat, en moderne telescopen blijven ze op verrassend vroege momenten in de geschiedenis van het heelal waarnemen. Hoe deze zwarte gaten zó snel zó groot konden worden is nog onduidelijk, maar de ontdekking van een relatief licht superzwaar zwart gat – slechts anderhalf miljard jaar na de oerknal – dat zich in enorm tempo tegoed doet aan materie biedt een mogelijke verklaring. 

LID-568 is ontdekt door een team van astronomen onder leiding van Hyewon Suh (NOIRLab). Ze gebruikten de Webb-ruimtetelescoop om een aantal sterrenstelsels waar te nemen die bij een eerdere gelegenheid op röntgengolflengten waren ontdekt met de ruimtetelescoop Chandra. Op röntgengolflengte zijn de betreffende sterrenstelsels heel helder, maar in het visuele en infraroodbereik waren ze tot nu toe vrijwel onwaarneembaar. De gevoelige Webb-ruimtetelescoop heeft daar nu verandering in gebracht. 

Lees verder op: Astronomie

34
Deel dit artikel