SpaceX brengt Starship opnieuw in de ruimte maar annuleert Super Heavy landing

SpaceX lanceerde zijn Starship tijdens zijn zesde testvlucht op 19 november 2024, maar annuleerde de geplande landing van de Super Heavy booster op de lanceerbasis. De Starship/Super Heavy raket steeg om 23u00 Belgische tijd op vanaf SpaceX’s Starbase testlocatie in Boca Chica, Texas. De lancering vond plaats aan het begin van een lanceervenster van 30 minuten zonder problemen tijdens het aftellen. Onder de gasten bij de lancering was de gekozen president Donald Trump, die sinds de verkiezingen twee weken geleden nauwe banden onderhoudt met SpaceX Chief Executive Elon Musk.

De Super Heavy booster, bekend als Booster 13, scheidde ongeveer twee minuten en 45 seconden na de lancering van de bovenste trap van de Starship. De booster begon aan zijn terugkeer naar de lanceerplaats, maar iets meer dan een minuut later kondigden de vluchtleiders “booster offshore divert” aan, wat betekende dat de booster niet zou terugkeren naar het lanceerplatform. SpaceX gaf niet aan wat er met de booster aan de hand was waardoor hij moest uitwijken. In plaats daarvan maakte de booster een aangedreven en gecontroleerde “landing” in de Golf van Mexico vlak voor de lanceerplaats, kantelde om en explodeerde enkele seconden later. Het was op zijn minst een kleine tegenslag voor SpaceX nadat het bedrijf de Super Heavy rakettrap bij de vorige lancering op 13 oktober met succes had kunnen “vangen” bij de lanceertoren.

De Super Heavy booster zette de bovenste trap van de Starship raket, bekend als Ship 31, echter wel op een suborbitale baan. Tijdens zijn verblijf in de ruimte ontstak SpaceX kortstondig een van de Raptor raketmotoren van het ruimtevaartuig, een test van dat vermogen dat nodig is voor de deorbit brandwonden op latere missies. Starship maakte daarna een terugkeer boven de Indische Oceaan. Voor de vlucht zei het ruimtevaartbedrijf dat het het terugkeerprofiel aan het veranderen was, “doelbewust de grenzen van flapcontrole benadrukkend” naast andere veranderingen, en ook dat het een oudere versie van het thermische beschermingssysteem gebruikte dan bij de vorige vlucht.

Lees verder op: Spacepage

11
Deel dit artikel