Hubble-ruimtetelescoop zoomt in op een beroemde quasar

Astronomen hebben de unieke mogelijkheden van de Hubble-ruimtetelescoop benut om dieper dan ooit in de ‘keel’ te kijken van een superzwaar zwart gat dat een zogeheten quasar aandrijft. Een quasar is de kern van een sterrenstelsel die helder gloeit doordat het centrale zwarte gat materie uit zijn naaste omgeving opslokt. 

Volgens astronoom Bin Rin van de Universiteit van de Côte d’Azur (Frankrijk) zijn op de nieuwe Hubble-opnamen van de omgeving van de quasar allerlei ‘vreemde dingen’ te zien. ‘We zien een paar blobs van verschillende grootte en een raadselachtig L-vormig filament – allemaal binnen 16.000 lichtjaar van het zwarte gat.’ Sommige van deze objecten zouden kleine sterrenstelsels kunnen zijn die om het zwarte gat draaien en deze van materie voorzien. 

De nu onderzochte quasar, 3C 273, werd in 1963 ontdekt door de in Nederland geboren astronoom Maarten Schmidt. Wat in eerste instantie een heldere ster leek te zijn, was met een afstand van 2,5 miljard lichtjaar veel te ver weg voor een ster. Hij produceerde veel meer energie dan voor mogelijk werd gehouden en was tien keer zo helder als de helderste elliptische sterrenstelsels.

Lees verder op: Astronomie

15
Deel dit artikel