Met NASA’s Chandra röntgen-satelliet hebben astronomen een ongewoon merkteken gevonden in de sterke jet (of straalstroom) van een gigantisch zwart gat, dat op zijn weg botst met een onbekend object.
De ontdekking werd gedaan in het sterrenstelsel Centaurus A (Cen A), op ongeveer 12 miljoen lichtjaar van de aarde. Astronomen bestuderen Cen A al lang, omdat het superzware zwarte gat in het centrum zeer sterke jets uitzendt, die zich over het hele sterrenstelsel uitstrekken. Het zwarte gat spuit deze jets van hoogenergetische deeltjes niet weg vanuit het zwarte gat zelf, maar vanuit de zeer sterke zwaartekracht- en magnetische velden eromheen.
Op bijgaande afbeelding gemaakt op basis van waarnemingen van Chandra, is de röntgenstraling met lage energie weergegeven in roze, de röntgenstraling met gemiddelde energie in paars en de röntgenstraling met de hoogste energie in blauw. De onderzoekers stelden vast dat de jets op sommige plekken de lichtsnelheid benaderen. Op de langst belichte röntgenfoto ooit van Cen A vonden ze ook een V-vormige emissie die verbonden was met een heldere bron van röntgenstraling, wat nog niet eerder in dit sterrenstelsel was gezien.
Deze bron, die C4 wordt genoemd, bevindt zich dicht bij het pad van de jet van het superzware zwarte gat. De armen van de ‘V’ zijn minstens 700 lichtjaar lang.
Lees verder op: Astronomie