2025 wordt een spannend en interessant jaar voor de verkenning van ons zonnestelsel

In 2024 bracht ruimteverkenning de wereld in vervoering. NASA’s Europa Clipper begon aan zijn reis om Jupiters maan Europa te bestuderen. SpaceX’s Starship bereikte zijn eerste succesvolle landing, een kritieke mijlpaal voor toekomstige diepe ruimtemissies. In 2024 bracht ruimteverkenning de wereld in vervoering. NASA’s Europa Clipper begon aan zijn reis om Jupiters maan Europa te bestuderen. SpaceX’s Starship bereikte zijn eerste succesvolle landing, een kritieke mijlpaal voor toekomstige diepe ruimtemissies. China haalde het nieuws met de Chang’e 6-missie, die met succes monsters terugbracht van de andere kant van de maan. Ondertussen bleef het internationale ruimtestation ISS onderdak bieden aan internationale bemanningen, waaronder privémissies zoals Axiom Mission 3. Hier is een blik op de spannendste onbemande missies die in 2025 gepland staan en die de horizon van de mensheid nog verder zullen verbreden, van de maan en Mars tot asteroïden en verder!

Het maanoppervlak verkennen met CLPS

NASA’s Commercial Lunar Payload Services, of CLPS, initiatief heeft als doel om wetenschappelijke en technologische ladingen naar de maan te brengen met behulp van commerciële landers. CLPS heeft de Odysseus-lander van Intuitive Machines in februari 2024 naar de maan gebracht, de eerste Amerikaanse maanlanding sinds de Apollo. In 2025 heeft NASA verschillende CLPS-missies gepland, waaronder leveringen door bedrijven Astrobotic, Intuitive Machines en Firefly Aerospace. Deze missies zullen een verscheidenheid aan wetenschappelijke instrumenten en technologiedemonstraties naar verschillende maanlocaties brengen. De lading zal experimenten bevatten om de geologie van de maan te bestuderen, nieuwe technologieën voor toekomstige menselijke missies te testen en gegevens te verzamelen over de omgeving van de maan.

De hemel in kaart brengen met SPHEREx

In februari 2025 wil NASA het observatorium SPHEREx, Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer, lanceren. Deze missie zal de hemel onderzoeken in nabij-infrarood licht, een lichtsoort die onzichtbaar is voor het blote oog maar die speciale instrumenten kunnen detecteren. Nabij-infrarood licht is nuttig voor het waarnemen van objecten die te koel of te ver weg zijn om met zichtbaar licht te worden gezien. SPHEREx zal een uitgebreide kaart van het heelal maken door gegevens te verzamelen over meer dan 450 miljoen sterrenstelsels en meer dan 100 miljoen sterren in de Melkweg. Astronomen zullen deze gegevens gebruiken om grote vragen te beantwoorden over het ontstaan van sterrenstelsels en de verdeling van water en organische moleculen in stellaire kraamkamers, waar sterren worden geboren uit gas en stof.

Lees verder op: Spacepage

20
Deel dit artikel