![Astronieuws-InslagMeteoriet](https://www.volkssterrenwachtorion.nl/vso/wp-content/uploads/2024/10/Astronieuws-InslagMeteoriet-589x381.jpg)
Het Planetary Defence Office van de European Space Agency (ESA) houdt de recent ontdekte asteroïde 2024 YR4, die een zeer kleine kans heeft om in 2032 op aarde in te slaan, nauwlettend in de gaten.
De asteroïde 2024 YR4 werd op 27 december 2024 ontdekt door de Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) telescoop in Río Hurtado, Chili. Kort na de ontdekking bepaalden geautomatiseerde asteroïdenwaarschuwingssystemen dat het object een zeer kleine kans had om op 22 december 2032 de aarde te treffen. 2024 YR4 is naar schatting tussen de 40 m en 100 m breed. Een asteroïde van deze grootte botst gemiddeld elke paar duizend jaar op de aarde en kan ernstige schade toebrengen aan een lokale regio. Hierdoor is het object bovenaan de risicolijst van asteroïden van ESA komen te staan. Sinds begin januari hebben astronomen met telescopen over de hele wereld prioritaire vervolgwaarnemingen gedaan en de nieuwe gegevens gebruikt om de grootte en de baan van de asteroïde beter te begrijpen.
Vanaf 29 januari 2025 schat ESA dat de kans dat asteroïde 2024 YR4 op 22 december 2032 op aarde inslaat 1,2% is. Dit resultaat komt overeen met onafhankelijke schattingen van NASA’s Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS) en NEODyS. Asteroïde 2024 YR4 staat nu op niveau 3 van de Torino Impact Hazard Scale: een ontmoeting die de aandacht van astronomen en het publiek verdient. Het is belangrijk om te onthouden dat de kans op een inslag van een asteroïde in het begin vaak toeneemt, voordat deze na aanvullende waarnemingen snel tot nul daalt.
Wat gebeurt er nu?
Asteroïde 2024 YR4 is naar schatting waarschijnlijk groter dan 50 m en heeft een inslagkans van meer dan 1% op een tijdstip binnen de komende 50 jaar. De asteroïde voldoet daarom aan alle criteria die nodig zijn om de twee door de VN goedgekeurde asteroïdenreactiegroepen te activeren: het International Asteroid Warning Network (IAWN) en de Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG).
Lees verder op: Spacepage