Altijd al een planetoïde een naam willen geven? Dit is je kans!

De Japanse ruimtevaartorganisatie nodigt iedereen uit om een pakkende naam te bedenken voor de ruimtesteen die deze in 2026 van dichtbij hoopt te gaan bekijken.

Voor nu wordt die ruimtesteen aangeduid als 2001 CC21. Dat bekt natuurlijk niet echt lekker. En dus is het tijd om deze vóór zijn moment of fame zich in 2026 aandient, een nieuwe naam te geven. En iedereen mag meedenken.

De regels
Dat wil echter niet zeggen dat alles ook is toegestaan. Er zijn namelijk wel regels voor de naamgeving van planetoïden. Die regels zijn opgesteld door de International Astronomical Union (IAU): de organisatie die uiteindelijk ook officieel beslist welke namen aan hemellichamen worden toegewezen. Voor planetoïden geldt dat voorgestelde namen niet langer mogen zijn dan 16 tekens, bij voorkeur uit één woord bestaan en niet aanstootgevend mogen zijn. Ook mag de naam niet te veel lijken op de namen die andere planetoïden of hun manen al dragen. Ook is de IAU geen fan van namen die veel aan huisdieren worden gegeven en die commercieel van aard zijn (bijvoorbeeld bedrijfsnamen). Ook namen van individuen die voornamelijk bekend staan vanwege politieke of militaire activiteiten worden afgekeurd, tenzij de sterftedag van deze individuen of de gebeurtenis waar de meesten van ons hen van kennen al 100 jaar of meer achter ons ligt. Voor aardscheerders – oftewel planetoïden die de baan van de aarde kruisen of daarbij in de buurt komen – geldt ten slotte nog dat het gebruikelijk is dat zij een naam uit de mythologie krijgen. Aangezien 2001 CC21 een aardscheerder is, beperkt dat de keuzevrijheid natuurlijk ook al behoorlijk.

Lees verder op: Scientias

137
Deel dit artikel