Astronomen ontdekken traagst draaiende neutronenster ooit

Wetenschappers hebben een bijzonder hemellichaam ontdekt: een neutronenster die maar liefst 6,5 uur nodig heeft om één rondje te maken.

Neutronensterren ontstaan wanneer een grote ster aan het einde van zijn leven instort. Tijdens dit proces wordt de kern van de ster zo dicht samengedrukt dat protonen en elektronen samensmelten tot neutronen, wat leidt tot een extreem compacte ster met een diameter van slechts enkele kilometers. Het is alsof de massa van de zon wordt geperst in een bol ter grootte van een stad. Omdat de oorspronkelijke ster snel roteerde en de massa tijdens de ineenstorting naar binnen wordt verplaatst, blijft de rotatiesnelheid behouden door de wet van behoud van impulsmoment. Dit betekent dat de neutronenster meestal met duizelingwekkende snelheid om zijn as draait, vaak tientallen tot honderden keren per seconde.

Heel trage rotatie
Met behulp van de ASKAP-radiotelescopen in Australië stuitten onderzoekers aan de Universiteit van Sydney op een wel heel eigenzinnige neutronenster. De ster, die de wetenschappelijke naam ASKAP J183950.5−075635.0 kreeg, zendt net als andere neutronensterren regelmatig radiopulsen uit. Deze pulsen zijn als lichtflitsen van een vuurtoren, die steeds zichtbaar worden als de bundel naar de aarde wijst. Waar de meeste neutronensterren echter tientallen keren per seconde om hun as draaien, heeft dit object maar liefst 6,5 uur nodig voor één enkele rotatie.

Lees verder op: Scientias

47
Deel dit artikel