CHEOPS heeft mogelijk ‘glorie’ waargenomen op een exoplaneet

The exoplanet WASP-107b is a gas giant, orbiting a highly active K-type main sequence star. The star is about 200 light-years from Earth. Using spectroscopy, scientists were able to find helium in the escaping atmosphere of the planet — the first detection of this element in the atmosphere of an exoplanet.

Mogelijk heeft de Europese Characterising ExOplanet Satellite (Cheops) bij een exoplaneet glorie waargenomen. Glorie is een optisch verschijnsel dat we ook in de aardse atmosfeer kennen en dat bestaat uit kleurrijke concentrische ringen die onder bepaalde omstandigheden kunnen ontstaan. CHEOPS heeft het verschijnsel gezien bij de ultrahete gasreus WASP-76b, welke 637 lichtjaar van ons vandaan staat. Hij draait in nog geen twee dagen om een op de zon lijkende ster, waar hij zéér dichtbij staat, twaalf keer dichterbij dan Mercurius tot de zon staat. Het kan er aan de dagzijde dan ook 2400 °C worden, zó heet dat het er ijzer kan regenen – zie de impressie hieronder.

Bij de ’terminator’, de grens van dag en nacht op de planeet, hebben ze nu met CHEOPS mogelijk glorie waargenomen, te zien als een zeer heldere plek in de atmosfeer van WASP-76b.  De glorie zou dan veroorzaakt kunnen zijn door wolken, die het licht van de ster weerkaatsen en die bestaan uit perfect sferische druppels. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de temperatuur er constant is en dat de wolken er minstens drie jaar lang hebben gehangen of die constant ververst worden. Of het echt glorie is moet nog wel bevestigd worden.

Lees verder op: Astroblogs

90
Deel dit artikel