Het E-TEST-project in Luik heeft laten zien dat een speciale techniek om de apparatuur van de Einstein Telescope te koelen werkt zoals gepland. In een eerste testreeks koelde de radiatieve koeltechniek een testmassa tot bijna het absolute nulpunt, zonder die aan te raken. Dat is essentieel om het toekomstige observatorium voor zwaartekrachtgolven zo ruisvrij mogelijk te maken.
Om de Einstein Telescoop zo gevoelig mogelijk te maken voor zwaartekrachtsgolven, moeten zijn ontwerpers alle andere trillingen uitbannen die de metingen zouden kunnen verstoren. Dat betekent extreem ver afkoelen van de apparatuur om interne warmtetrillingen uit te bannen. Maar: zonder nieuwe ruis te introduceren door het brommen van de koelinstallatie. Het E-TEST project demonstreert nu een trillingsvrije koelmethode die met succes een testmassa van 100 kg naar 22 graden boven het absolute nulpunt heeft gebracht.
E-TEST is een prototype van de Einstein Telescope dat is ontwikkelde in de laboratoria van de Universiteit van Luik door Christophe Collette en zijn team, samen met het thermomechanische team van het Luikse ruimtevaartcentrum CSL. Hun prototype heeft nu zijn eerste reeks tests ondergaan in de Focal 6.5 tank van het CSL. De tests demonstreerden niet alleen de koeltechnologie, maar ook het principe van een trillingsdempende omgekeerde slinger-ophanging en ultragevoelige trillingssensoren. Het zijn bemoedigende resultaten voor E-TEST.
Lees verder op: Astroblogs