De Europese Commissie en het Europees ruimteagentschap ESA ondertekenden op 16 december 2024 contracten met een industrieel consortium voor de ontwikkeling van een veilige connectiviteitsconstellatie met een totale kostprijs van 10,6 miljard euro (11,1 miljard dollar). Tijdens een ceremonie in Brussel ondertekenden ambtenaren van de Europese Commissie en ESA, samen met de algemeen directeuren van Eutelsat, Hispasat en SES, de contracten voor de ontwikkeling van de Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite (IRIS²) constellatie van meer dan 290 satellieten die begin 2031 in gebruik moeten worden genomen.
IRIS² zal beveiligde communicatie bieden voor Europese overheden voor veiligheids- en civiele toepassingen. Het zal ook commerciële satellietdiensten leveren, zoals breedband voor woningen. Tijdens de ondertekeningsceremonie benadrukte Andrius Kubilius, commissaris voor Defensie en Ruimtevaart van de Europese Unie, de noodzaak voor Europa om een eigen constellatie te hebben. “We worden bedreigd. Onze communicatie wordt bedreigd,” zei hij, waarbij hij voorbeelden aanhaalde van onderzeese kabels die worden doorgesneden en navigatiesignalen die door Rusland worden gestoord. “IRIS² geeft ons de mogelijkheid om zelfs in een vijandige omgeving verbinding te maken.”
“We kunnen het ons niet veroorloven te afhankelijk te zijn van landen of bedrijven van buiten de Europese Unie,” voegde hij daar later aan toe. De constellatie ondersteunt ook de Europese ruimtevaartindustrie in een tijd waarin sommige belangrijke bedrijven moeite hebben om wereldwijd te concurreren. “We vergroten de veerkracht en autonomie van de Unie en haar staten en versterken tegelijkertijd de mogelijkheden voor satellietcommunicatie en het concurrentievermogen van de Europese ruimtevaartindustrie,” zei Josef Aschabacher, directeur-generaal van ESA, tijdens de ceremonie. In het kader van de contracten zal de EU zes miljard euro bijdragen aan IRIS², waarvan twee miljard is gefinancierd in het huidige meerjarig financieel kader (MFK) dat loopt tot 2027. De overige vier miljard euro van de EU-bijdrage komt in latere MFK-overeenkomsten via de twaalfjarige IRIS²-contracten die lopen tot 2036.
Lees verder op: Spacepage