Eventuele aliens op Europa hebben minder zuurstof tot hun beschikking dan gedacht

De hoeveelheid zuurstof die aan het oppervlak van Jupiters maan Europa wordt geproduceerd, blijkt een stuk lager uit te vallen dan gedacht. En daarmee komt de leefbaarheid van de oceaan onder het oppervlak van Europa mogelijk toch een beetje in het gedrang.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Astronomy. Ze baseren zich op metingen van Juno: een ruimtesonde die momenteel onderzoek doet naar Jupiter en zijn manen. Waaronder dus ook Europa.

Over Europa
Zo op het eerste gezicht ziet Jupiters maan Europa er heel ongastvrij uit. Het oppervlak is namelijk bedekt met een dikke ijskap. Toch zien wetenschappers de planeet als één van de betere plekken voor het ontstaan en de instandhouding van buitenaards leven in ons zonnestelsel. En dat heeft alles te maken met de wereldwijde oceaan die zich onder de dikke ijskap bevindt. Deze oceaan zou gevuld zijn met vloeibaar, zout water en wellicht een mooie plaats zijn voor het ontstaan van buitenaards leven.

Zuurstof
De aanwezigheid van vloeibaar water – een vereiste voor leven zoals wij dat hier op aarde kennen – is echter niet de enige reden dat onderzoekers Europa als een potentieel leefbaar hemellichaam zien. Een mooie bijkomstigheid is namelijk dat Europa zich middenin de stralingsgordel van Jupiter bevindt. Dat betekent dat het ijzige oppervlak van de maan voortdurend door de gasreus gebombardeerd wordt met geladen of geïoniseerde deeltjes. En daarbij worden de watermoleculen die dat ijzige oppervlak vormen, opgebroken in waterstof en zuurstof. “Europa is als een ijsbal die langzaam zijn water verliest in een waterstroom,” aldus onderzoeker Jamey Szalay. 

Lees verder op: Scientias

112
Deel dit artikel