Flinke ruimtesteen kwam deze week wel héél dicht bij de aarde in de buurt

De steen – met een geschatte omvang van 2,3 tot 5 meter – passeerde de aarde op iets meer dan 12.000 kilometer. Dat betekent dat deze zich 31 keer dichter bij de aarde waagde dan de maan.

De ruimtesteen – die aangeduid wordt als 2024 GJ2 – scheerde gisterenavond langs onze planeet. Op het moment dat deze het dichtst bij de aarde in de buurt was, was de afstand tussen 2024 GJ2 en onze planeet slechts 12.298 kilometer.

Kort ervoor ontdekt
De scheervlucht van 2024 GJ2 langs onze planeet kwam een klein beetje als een verrassing. Pas twee dagen eerder – op dinsdag 9 april – werd de steen voor het eerst gespot. En wel door Pan-STARRS 2: één van de twee telescopen op Hawaii die specifiek ontworpen zijn voor het detecteren en observeren van aardscheerders. Een planetoïde – of komeet – wordt als aardscheerder aangemerkt wanneer deze de baan van de aarde kruist of heel dicht nadert. En daar behoort 2024 GJ2 – die zelfs veel dichter in de buurt komt dan onze op slechts 384.000 kilometer afstand staande maan – vanzelfsprekend ook toe.

Lees verder op: Scientias

122
Deel dit artikel