Gestrande Starliner-astronauten al weken vast op het ISS; André Kuipers maakt zich vooralsnog geen zorgen over de situatie

Het zal vele volgers van ruimtevaartnieuws vast niet ontgaan zijn, twee NASA-astronauten Mike Wilmore (61) en Sunita Williams (58) zitten al ruim zes weken vast in het ISS. Deze astronauten vlogen op de eerste bemande demomissie van Boeing’s Starliner (CST-100). Deze missie werd gelanceerd op 5 juni j.l. vanaf Cape Canaveral in Florida, en kwam op dezelfde dag nog aan bij het ISS. De aanwezigheid van dit duo brengt het aantal astronauten in het ISS nu op negen. De korte bemande testmissie zou acht dagen duren, echter de astronauten zitten nog steeds vast. NASA gaat de defecten onderzoeken, maar dit kan nog weken duren.

Boeing’s Starliner, eerste bemande vlucht, problemen stuwraketten
De Boeing Starliner (of CST-100) is een klasse ruimteschepen dat ontworpen wordt om gedeeltelijk herbruikbaar te zijn, en als doel heeft om bemanningsleden naar het Internationale Ruimtestation (ISS) en andere bestemmingen in een lage baan om de aarde te vervoeren. Het wordt vervaardigd door Boeing, met het Commercial Crew Program (CCP) van NASA als hoofdklant. Het ruimtevaartuig bestaat uit een bemanningscapsule die kan worden hergebruikt voor maximaal tien missies en een vervangbare servicemodule.

De Starliner-capsule heeft een diameter van 4,56 m, iets groter dan de Apollo-commandomodule of SpaceX Crew Dragon en iets kleiner dan de Artemis Orion-capsule. Starliner kan maximaal zeven bemanningsleden herbergen en kan maximaal zeven maanden aan het ISS blijven gekoppeld. Starliner wordt gelanceerd op een Atlas V N22 vanuit het Space Launch Complex 41 op Cape Canaveral Space Force Station in Florida. De eerste onbemande orbitale vluchttest vond pas op 20 december 2019 plaats en werd als een gedeeltelijke mislukking beschouwd. Er was een tweede Orbital Flight Test nodig, die Boeing op 19 mei 2022 uitvoerde.

Lees verder op: Astroblogs

55
Deel dit artikel