Heeft de bekende ster Betelgeuze een begeleider?

De bekende ster Betelgeuze is in de loop der jaren helderder en donkerder geworden, waardoor sommigen denken dat hij op het punt staat een supernova te worden. Een nieuwe studie van het Flatiron Institute en medewerkers suggereert echter dat deze onverklaarbare veranderingen in helderheid te wijten zijn aan een begeleidende ster die periodiek lichtblokkerende stof uit zijn weg blaast.

De 10e helderste ster aan de nachtelijke hemel, Betelgeuze, staat mogelijk niet op het punt om te exploderen als een supernova, volgens een nieuw onderzoek naar het helder worden en dimmen van de ster. In plaats daarvan toont recent onderzoek aan dat de waargenomen pulsering van het sterlicht waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een onzichtbare begeleidende ster die rond Betelgeuze draait. De “Betelbuddy” (zoals astrofysicus Jared Goldberg hem noemt), die de formele naam Alpha Ori B draagt, gedraagt zich als een sneeuwschuiver wanneer hij rond Betelgeuze draait, waarbij hij lichtblokkerende stof uit de weg duwt en Betelgeuze tijdelijk helderder laat lijken. Goldberg en zijn collega’s presenteren hun simulaties van dit proces in een artikel dat is geaccepteerd voor publicatie in The Astrophysical Journal.

“We sloten elke intrinsieke bron van variabiliteit uit die we konden bedenken om te verklaren waarom het helderder en donkerder worden op deze manier gebeurde”, zegt Goldberg, hoofdauteur van het onderzoek en onderzoeker bij het Flatiron Institute’s Center for Computational Astrophysics. “De enige hypothese die leek te kloppen is dat Betelgeuze een begeleider heeft.” Goldberg schreef het onderzoek samen met Meridith Joyce van de Universiteit van Wyoming en László Molnár van Konkoly Observatory aan het HUN-REN Research Centre for Astronomy and Earth Sciences in Hongarije.

Lees verder op: Spacepage

8
Deel dit artikel