Recente metingen met de Webb-ruimtetelescoop zetten vraagtekens bij de huidige inzichten omtrent de aard van exoplaneet Trappist-1 b.
Tot nu toe werd aangenomen dat het een donkere rotsplaneet is, zonder atmosfeer, die al miljarden jaren blootstaat aan een bombardement van straling en meteorieten. Maar het tegendeel lijkt het geval te zijn: zijn oppervlak vertoont geen tekenen van verwering, wat zou kunnen wijzen op geologische activiteit zoals vulkanisme en platentektoniek. Een andere mogelijkheid is dat de planeet omgeven is door een heiige atmosfeer van koolstofdioxide (Nature Astronomy, 16 december).
Trappist-1 b is een van de zeven rotsachtige planeten die om de veertig lichtjaar verre ster Trappist-1 draaien. Het Trappist-planetenstelsel is uniek, omdat het astronomen in staat stelt om zeven aarde-achtige exoplaneten van relatief dichtbij te bestuderen, waaronder drie die zich binnen de zogeheten leefbare zone van de ster bevinden. Dit is het gebied in een planetenstelsel waar een planeet vloeibaar water op zijn oppervlak zou kunnen hebben.
Lees verder op: EOS Wetenschap