De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven om een nieuwe ruimtemissie naar de planeet Venus te starten. Een van de cruciale instrumenten aan boord van de nieuwe sonde is van Belgische makelij.
Venus is onze meest nabije buurplaneet, maar bleef decennialang verstoken van aandacht. De laatste Europese missie eindigde in 2014. Sindsdien kreeg de tweede planeet vanaf de zon alleen blitzbezoekjes van passerende sondes. Op een eenzame Japanse satelliet na is er geen ‘menselijk’ verkeer in de baan rond Venus.
Daar komt snel verandering in. De Amerikanen, Chinezen en Indiërs plannen allemaal lanceringen in de komende jaren. Sinds donderdag voegt Europa zich daar bij. In 2031 zal EnVision gelanceerd worden. Vanaf 2035 moet de satelliet operationeel zijn, zodat onderzoekers de planeet en haar atmosfeer kunnen gaan doorgronden. Dat we over Venus zo weinig weten, komt omdat het zo’n woeste planeet is. De temperatuur aan het oppervlak is een verschroeiende 471 graden Celsius. De inferno-achtige wereld heeft een dichte atmosfeer die bijna uitsluitend uit CO₂ bestaat en is omringd door een dikke laag wolken en zwavelzuur. “Die wolken maken het zeer uitdagend om toegang te krijgen tot wat eronder ligt”, zegt Séverine Robert, die voor het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) betrokken is bij EnVision.
Lees verder op: Nieuwsblad.be