We zitten in de donkere dagen voor Kerst. In aanloop naar 21 december, het officiële begin van de winter, worden de dagen namelijk steeds korter. Toch gaat de zon nu al later onder. Hoe zit dat precies?
Het vroegste tijdstip waarop de zon dit jaar onderging was 16.27 uur. Dat gebeurde op alle dagen tussen 10 en 14 december. Sindsdien wordt het langzaamaan steeds later donker. Zo gaat de zon vandaag om 16.28 uur onder en op 21 december, wanneer de astronomische winter begint, om 16.30 uur.
Tot en met 21 december worden de dagen nog wel korter. Op die dag schijnt de zon precies 7 uur, 44 minuten en 2,7 seconden. Daarna loopt het aantal lichtminuten per dag weer op.
“Sterrenkundigen houden de kortste dag van het jaar aan als datum waarop de winter start”, schrijft Weeronline. “Deze datum varieert door de jaren heen en wordt bepaald door het moment dat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring, op het zuidelijk halfrond, staat. De zon staat dan het verst van ons af. Soms is de start al op 20 december of pas op 22 december.”
Lees verder op: Nu