Meteorieten van Mars leveren schat aan informatie over de rode planeet (en de begintijd van de Aarde)

We weten sinds kort een stuk meer over de samenstelling van de mantel en de korst van onze buurplaneet Mars. Dat hebben we te danken aan Amerikaanse wetenschappers die met de nieuwste technieken een aantal Mars-meteorieten hebben geanalyseerd. Ze stellen zelfs dat meerdere puzzelstukjes op hun plek vallen. 

De onderzochte meteorieten zijn ongeveer 1,3 miljard jaar geleden ontstaan door inslagen op de rode planeet. Er vlogen daardoor stukken van Mars af, die na een relatief bescheiden ruimtereis op Aarde zijn neergestort. Ze zijn de afgelopen decennia op verschillende locaties in Afrika en op Antarctica gevonden. Geoloog James Day van de University of California (UC) heeft samen met collega’s de chemische samenstelling van deze monsters van Mars kunnen analyseren.

Data zijn goud waard
Deze resultaten zijn niet alleen belangrijk om het ontstaan en de evolutie van Mars beter te begrijpen, maar zijn ook goud waard voor NASA-missies richting de rode planeet, legt onderzoeksleider Day uit. “Mars-meteorieten zijn het enige fysieke materiaal dat we van Mars hebben. Ze stellen ons in staat nauwkeurige metingen uit te voeren en de processen te achterhalen die plaatsvonden op Mars en dicht bij het oppervlak van de planeet. Ze geven ons directe informatie over de samenstelling van Mars die we kunnen vergelijken met waarnemingen op Mars zelf”, vertelt Day.

Lees verder op: Scientias

127
Deel dit artikel