NASA-analyse bevestigt 2023 als warmste jaar ooit

De gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de aarde in 2023 was de warmste ooit gemeten, volgens een analyse van NASA. De wereldwijde temperaturen lagen vorig jaar ongeveer 1,2 graden Celsius boven het gemiddelde van NASA’s basisperiode (1951-1980), meldden wetenschappers van NASA’s Goddard Institute for Space Studies (GISS) in New York. “NASA en NOAA’s wereldwijde temperatuurrapport bevestigt wat miljarden mensen over de hele wereld vorig jaar hebben ervaren: we hebben te maken met een klimaatcrisis,” zei NASA Administrator Bill Nelson.

“Van extreme hitte tot bosbranden en een stijgende zeespiegel, we kunnen zien dat onze aarde aan het veranderen is. Er is nog steeds meer werk te doen, maar president Biden en gemeenschappen in heel Amerika ondernemen meer actie dan ooit om klimaatrisico’s te verminderen en gemeenschappen te helpen veerkrachtiger te worden, en NASA zal ons uitkijkpunt in de ruimte blijven gebruiken om cruciale klimaatgegevens terug te brengen naar de aarde die begrijpelijk en toegankelijk zijn voor alle mensen. NASA en de regering Biden-Harris werken aan de bescherming van onze planeet en haar bewoners, voor deze generatie, en de volgende.” In 2023 ervoeren honderden miljoenen mensen over de hele wereld extreme hitte, en elke maand van juni tot december vestigde een wereldwijd record voor de desbetreffende maand. Juli was de warmste maand ooit gemeten. Over het geheel genomen was de aarde in 2023 ongeveer 1,4 graden Celsius warmer dan het gemiddelde aan het einde van de 19e eeuw, toen het bijhouden van moderne gegevens begon.

“De uitzonderlijke opwarming die we nu meemaken is niet iets wat we eerder hebben gezien in de geschiedenis van de mensheid”, zegt Gavin Schmidt, directeur van GISS. “Het wordt voornamelijk veroorzaakt door onze uitstoot van fossiele brandstoffen en we zien de gevolgen in hittegolven, hevige regenval en kustoverstromingen.” Hoewel wetenschappers overtuigend bewijs hebben dat de opwarmingstrend van de aarde op lange termijn wordt veroorzaakt door menselijke activiteit, onderzoeken ze nog steeds andere fenomenen die jaarlijkse of meerjarige klimaatveranderingen kunnen beïnvloeden, zoals El Niño, aërosolen en vervuiling, en vulkaanuitbarstingen.

Lees verder op: Spacepage

155
Deel dit artikel