De oceanen en atmosfeer van de aarde veranderen door de opwarming van de aarde. Sommige oceaanwateren worden groener naarmate er meer microscopische organismen tot bloei komen. In de atmosfeer beïnvloeden stofstormen die op het ene continent ontstaan de luchtkwaliteit van een ander continent, terwijl rook van grote bosbranden hele regio’s dagenlang kan bedekken. NASA’s nieuwste satelliet voor aardobservatie, genaamd PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, Ocean Ecosystem), wordt in februari 2024 gelanceerd om ons te helpen de complexe systemen die deze en andere wereldwijde veranderingen door een opwarmend klimaat aandrijven, beter te begrijpen.
De oceaan verandert van kleur
De invloed van klimaatverandering op de oceaan is talrijk, van een stijging van de zeespiegel tot hittegolven op zee en een verlies aan biodiversiteit. Met PACE kunnen onderzoekers het effect op het zeeleven in zijn kleinste vorm bestuderen. Fytoplankton zijn microscopische, plantachtige organismen die aan het wateroppervlak zweven en het centrum vormen van het aquatische voedselweb, dat voedsel levert aan allerlei dieren, van schelpdieren tot vissen tot walvissen. Er zijn duizenden soorten fytoplankton, elk met verschillende niches in de oceaan.
Hoewel een enkel fytoplankton meestal niet met het blote oog kan worden gezien, kunnen gemeenschappen van triljoenen fytoplankton, bloei genoemd, vanuit de ruimte worden waargenomen. Bloei heeft vaak een groenige tint door de chlorofylmoleculen die fytoplankton, net als planten op het land, gebruikt om energie te maken door middel van fotosynthese. Volgens Ivona Cetinić, oceanograaf in het Ocean Ecology Lab bij NASA Goddard, reageert fytoplankton op veranderingen in hun omgeving. Verschillen in de temperatuur van de oceaan, voedingsstoffen of beschikbaarheid van zonlicht kunnen een soort doen opbloeien of instorten.
Lees verder op: Spacepage