Astronomen hebben een zogeheten blazar ontdekt waarvan het licht er meer dan 12,9 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken – een nieuw record voor dit type object. De ontdekking wijst op het bestaan van een grote, maar verborgen, populatie van vergelijkbare objecten die stuk voor stuk bundels van energierijke deeltjes oftewel jets uitzenden. En dat zou kunnen verklaren waarom er al vroeg in de geschiedenis van het heelal grote zwarte gaten konden ontstaan (Nature Astronomy/Astrophysical Journal Letters, 17 december).
Blazars behoren tot de categorie actieve sterrenstelsels – sterrenstelsels met een kern waarin heel veel energie wordt geproduceerd. De veroorzaker van deze activiteit is een superzwaar zwart gat dat materie uit zijn omgeving aantrekt, wat een efficiënte manier is om grote hoeveelheden energie te genereren. Hierdoor zenden blazars zoveel licht uit als honderden of zelfs duizenden sterrenstelsels bij elkaar, en dat binnen een stukje ruimte kleiner dan ons zonnestelsel. Minstens tien procent van deze objecten stoot jets uit, maar die zijn vanaf de aarde alleen te zien wanneer ze precies onze kant op wijzen.
De nu ontdekte blazar, die de aanduiding J0410–0139 heeft gekregen, is het resultaat van een systematische internationale zoekactie, onder leiding van Eduardo Bañados van het Max-Planck-Institut für Astronomie (Duitsland), waarbij gebruik is gemaakt van een groot aantal telescopen op aarde en in de ruimte. J0410–0139 is de enige blazar die bij dit groots opgezette onderzoek werd ontdekt. Dat lijkt een mager resultaat, maar het feit dat je er eentje vindt, wijst erop dat er veel meer moeten zijn. Die zien we echter niet, omdat hun jets niet onze kant op wijzen.
Lees verder op: Astronieuws