Ruimtesteen explodeert boven Berlijn, slechts enkele uren nadat wetenschappers de asteroïde hadden ontdekt

Het gebeurt regelmatig dat er een asteroïde onze atmosfeer in zeilt, maar meestal zien we dat niet van tevoren aankomen. Nu wel: NASA waarschuwde afgelopen zondag voor een heldere vuurbal die op onze planeet af stormde en zou neerstorten in de buurt van Berlijn. 

Normaal gesproken crashen er meerdere keren per jaar ruimtestenen op Aarde, maar wat vrijwel uniek was aan deze keer is dat wetenschappers hem zo’n drie uur voor de inslag al hadden opgemerkt. Het is pas de achtste keer ooit dat het lukt om de impact van een asteroïde op voorhand te voorspellen.

Bekende asteroïdejager had weer beet
De asteroïde, die 2024 BXI is gedoopt, werd als eerste ontdekt door de zelfbenoemde asteroïdejager Krisztián Sárneczky, een astronoom van het Konkoly-observatorium in Hongarije. Hij zag de ruimterots door zijn Schmidt-telescoop in het observatorium. Vlak daarna kwam NASA met een gedetailleerde voorspelling van waar en wanneer de meteoriet zou neerstorten. “Een kleine asteroïde zal uit elkaar vallen als een onschadelijke vuurbal kort na half twee ’s nachts ten westen van Berlijn, vlakbij Nennhausen”, twitterde NASA in de nacht van 20 januari. Sárneczky is een expert. Hij ontdekte de afgelopen jaren honderden asteroïden en was de eerste die de 2022 EB5 waarnam, zo’n twee uur voor hij de atmosfeer binnenschoot. Ook toen gebruikte hij het Konkoly-observatorium voor zijn waarnemingen.

Lees verder op: Scientias

200
Deel dit artikel