Russische satelliet spat uit elkaar en creëert tientallen brokstukken in een lage baan om de aarde

Een Russische satelliet in een lage baan om de aarde spatte op 26 juni 2024 uit elkaar, waardoor meer dan 100 stukken traceerbaar ruimtepuin ontstonden en de bemanning van het internationale ruimtestation ISS kortstondig moest schuilen in hun ruimtevaartuigen. De satelliet, Resurs P1, brak rond 12 uur ’s middags (Eastern Time) op 26 juni door een nog onbekende reden uit elkaar, zei U.S Space Command (USSPACECOM) in een verklaring op 27 juni, waardoor tientallen brokstukken ontstonden die nu rond de aarde cirkelen. 

De verklaring gaf geen mogelijke oorzaak voor het uiteenvallen van de Russische satelliet. “USSPACECOM heeft geen onmiddellijke bedreigingen waargenomen en gaat door met het uitvoeren van routinematige evaluaties om de veiligheid en duurzaamheid van de ruimte te ondersteunen,” aldus de verklaring. LeoLabs, het bedrijf dat lage omloopbanen van de aarde bewaakt met een wereldwijd netwerk van radars, meldde de gebeurtenis eind juni op sociale media en schatte het tijdstip van de breuk tussen 9.05 uur en 20.51 uur Eastern Time. Een woordvoerder van LeoLabs zei op 27 juni dat het bedrijf nu minstens 180 objecten van de gebeurtenis volgt, een aantal dat nog kan oplopen. De woordvoerder voegde eraan toe dat het nog te vroeg was om te bepalen wat de oorzaak van het uiteenvallen was.

Door deze gebeurtenis is de bemanning van het ISS tijdelijk moeten gaan schuilen in de bemande ruimtetuigen die momenteel aan het ruimtstation zijn gekoppeld . “Vanaf ongeveer 20.45 uur EDT op woensdag 26 juni gaf NASA de bemanning aan boord van het ruimtestation de opdracht om te schuilen in hun respectievelijke ruimtevaartuigen als een standaard voorzorgsmaatregel nadat het eerder op woensdag op de hoogte was gebracht van een satellietbreuk op een hoogte in de buurt van het ruimtestation,” zei NASA in een verklaring. Missiecontrole gaf ongeveer een uur later het sein aan de ISS-bewoners dat alles terug veilig was.

Lees verder op: Spacepage

63
Deel dit artikel