Starship moet tijdens volgende testvlucht voor de eerste maal vrachten in de ruimte brengen

Tijdens de eerstvolgende testvlucht wordt een Starschip ruimtevaartuig van de nieuwe generatie gelanceerd met belangrijke upgrades. Zo wordt de eerste test van de nuttige lading van Starship uitgevoerd, worden meerdere terugkeerexperimenten uitgevoerd die gericht zijn op het vangen en hergebruiken van het ruimtevaartuig en wordt de Super Heavy booster gelanceerd en teruggebracht. Daarnaast zal men tijdens deze zevende onbemande testvlucht, die gepland staat voor ten vroegste 10 januari 2025, nog tal van upgrades en vernieuwingen testen. 

Een blok van geplande upgrades voor de bovenste trap van Starship maakt zijn debuut tijdens deze test en zorgt voor belangrijke verbeteringen in betrouwbaarheid en prestaties. De voorste kleppen van het ruimtevaartuig zijn verkleind en verplaatst naar het uiteinde van het voertuig en weg van het hitteschild, waardoor ze aanzienlijk minder worden blootgesteld aan hitte bij terugkeer en de onderliggende mechanismen en beschermende bekleding zijn vereenvoudigd. Herontwerpen aan het voortstuwingssysteem, waaronder een toename van 25 procent in het volume van de stuwstof, de vacuümommanteling van de toevoerleidingen, een nieuw brandstoftoevoersysteem voor de Raptor vacuümmotoren van het voertuig en een verbeterde avionicamodule voor de voortstuwing die de kleppen van het voertuig bestuurt en sensoren uitleest, zorgen voor extra prestaties van het voertuig en de mogelijkheid om langere missies te vliegen. Het hitteschild van het schip maakt ook gebruik van de nieuwste generatie tegels en bevat een back-up laag ter bescherming tegen ontbrekende of beschadigde tegels.

De avionica van het onbemande ruimtevaartuig werd volledig herontworpen en voegde extra mogelijkheden en redundantie toe voor steeds complexere missies zoals de overdracht van stuwstof en de terugkeer van het schip naar de lanceerplaats. De avionica-upgrades omvatten een krachtigere vluchtcomputer, geïntegreerde antennes die Starlink, GNSS en back-up RF-communicatiefuncties in elke eenheid combineren, herontworpen traagheidsnavigatie en stertrackingsensoren, geïntegreerde slimme batterijen en voedingseenheden die gegevens en 2,7MW vermogen over het hele Starschip distribueren naar 24 hoogspanningsactuatoren, en een toename tot meer dan 30 camera’s die ingenieurs inzicht geven in de hardwareprestaties in het hele voertuig tijdens de vlucht. Met Starlink is het voertuig in staat om meer dan 120 Mbps aan realtime high-definition video en telemetrie te streamen in elke fase van de vlucht, wat technische gegevens van onschatbare waarde oplevert voor snelle iteratie in alle systemen.

Lees verder op: Spacepage

12
Deel dit artikel