Toch geen leven op maan Titan. En dat zegt iets over de kans op buitenaards leven in de rest van ons zonnestelsel

A composite image of Saturn's moon Titan taken by the Cassini spacecraft.

Er was lange tijd hoop dat op Titan, de grootste maan van Saturnus, leven zou kunnen zijn. Die hoop is nu de grond ingeboord door een nieuwe studie: de oceaan onder het oppervlak van de maan is hoogstwaarschijnlijk toch een onleefbare plek.

Deze ontdekking heeft verstrekkende gevolgen. De kans dat er leven wordt gevonden op de vier gasreuzen Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus is daarmee namelijk een stuk kleiner geworden. “Helaas moeten we nu een beetje minder optimistisch zijn wat betreft onze zoektocht naar buitenaards leven in ons zonnestelsel”, zegt professor Catherine Neish van de Canadese Western University. “De wetenschap is altijd erg enthousiast geweest over het vinden van leven in de ijzige werelden aan de rand van ons zonnestelsel, maar deze bevindingen tonen aan dat dit minder waarschijnlijk is dan we dachten.”

Komeetinslagen
De reden dat veel wetenschappers hoopten op een spoortje van leven in die hoek is, dat de gasreuzen manen hebben met grote ondergrondse oceanen vol vloeibaar water. Van Titan, de een na grootste maan van ons zonnestelsel, wordt bijvoorbeeld vermoed dat hij een oceaan heeft onder zijn ijzige oppervlak, die twaalf keer zo groot is als de oceanen op Aarde. “Leven zoals wij dat op Aarde kennen heeft water nodig, dus planeten en manen met veel water zijn interessant als je naar buitenaards leven zoekt”, aldus Neish.

Lees verder op: Scientias

165
Deel dit artikel