Venus was altijd al een hel

Venus, de hete buurplaneet van de aarde, is vermoedelijk altijd een helse wereld geweest, met extreme omstandigheden aan het oppervlak. 

Dat concluderen planeetonderzoekers van de Universiteit van Cambridge in een artikel dat onlangs verscheen in Nature Astronomy.

Venus is ongeveer even groot en zwaar als de aarde, maar staat een stuk dichter bij de zon. Het oppervlak van de planeet gaat schuil onder een permanent gesloten wolkendek van giftige zwavelzuurdampen.

Door de dichte, koolzuurrijke atmosfeer heerst er aan het oppervlak van Venus een luchtdruk die negentig keer zo hoog is als die op aarde, en een temperatuur van zo’n 470 graden Celsius – heet genoeg om lood te doen smelten.

Hoewel er momenteel geen enkele vorm van leven mogelijk is op Venus, hielden astronomen er altijd rekening mee dat de planeet enkele miljarden jaren geleden veel meer op de aarde geleken kan hebben. Er zouden zeeën en oceanen geweest kunnen zijn, en wellicht zelfs primitieve levensvormen. Pas later zou een op hol geslagen broeikaseffect tot de huidige onleefbare situaties hebben geleid.

Lees verder op: EOS Wetenschap

29
Deel dit artikel