Wetenschappers zeggen dat ze plastic afval op stranden kunnen zien vanuit de ruimte

Australische onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om plastic afval op onze stranden op te sporen en hebben deze met succes in de praktijk getest op een afgelegen stuk kustlijn. Het satellietbeeldhulpmiddel dat is ontwikkeld door wetenschappers van de RMIT University pikt verschillen op in de manier waarop zand, water en plastic licht weerkaatsen, waardoor plastic op kustlijnen kan worden gespot vanaf meer dan 600 km hoogte.

Satelliettechnologie wordt al gebruikt om de enorme hoeveelheden plastic op te sporen die in onze oceanen ronddrijven – van relatief kleine afvalbergen met duizenden plastic flessen, zakken en visnetten tot gigantische drijvende vuilniseilanden zoals de Great Pacific Garbage Patch, die drie keer zo groot is als Frankrijk. De satelliettechnologie die wordt gebruikt om plastic drijvend in het water op te sporen, werkt echter niet zo goed bij het opsporen van plastic op stranden, waar het gemakkelijk opgaat in het zand. Deze nieuwste ontwikkeling, gepubliceerd in het Marine Pollution Bulletin, betekent dat we nu een effectieve manier hebben om plastic op stranden te vinden, waar het gemakkelijker te vinden en te verwijderen is door opruimacties.

Oceanen van plastic

Op dit moment sturen we elk jaar meer dan 10 miljoen ton plastic afval onze oceanen in. Er wordt geschat dat dit aantal tegen 2030 kan oplopen tot 60 miljoen. De hoofdauteur van de studie, Dr. Jenna Guffogg, zei dat plastic op stranden ernstige gevolgen kan hebben voor wilde dieren en hun leefomgeving, net als in open wateren. “Plastics kunnen voor voedsel worden aangezien, grotere dieren raken verstrikt en kleinere dieren, zoals heremietkreeften, raken verstrikt in voorwerpen zoals plastic containers,” zei ze. “Afgelegen eilandstranden hebben een van de hoogste geregistreerde dichtheden van plastic ter wereld en we zien ook steeds meer plastic en afgedankt vistuig aan de afgelegen kusten van Noord-Australië.” Guffogg zei dat als deze kunststoffen niet worden verwijderd, ze onvermijdelijk verder fragmenteren in micro- en nanoplastics. “Hoewel de gevolgen van deze oceaanplastics voor het milieu, de visserij en het toerisme goed gedocumenteerd zijn, worden methoden om de precieze omvang van het probleem te meten of gerichte opruimacties uit te voeren, die soms het hardst nodig zijn op afgelegen locaties, tegengehouden door technologische beperkingen,” zei ze.

Lees verder op: Spacepage

26
Deel dit artikel