Lezing: Astrofotografie, meer dan alleen een mooi plaatje – Woensdag 9 Oktober

Astrofotografie mag zich verheugen in een grote populariteit. De sterrenhemel wordt al meer dan 150 jaar gefotografeerd, maar de digitale fotografie heeft een revolutie veroorzaakt. Amateurs maken nu foto’s, die 50 jaar geleden alleen door de grootste telescopen op aarde gemaakt konden worden. Hedendaagse amateurfoto’s maken zelfs geen slechte indruk als je die vergelijkt met foto’s van de Hubble Space Telescope.

Wie een zelfgemaakte foto van een nevelvlek laat zien aan familie of bekenden, zal vrijwel altijd de vraag krijgen ‘waar kijken we naar?’ Een antwoord als ‘de Paardenkopnevel’ is dan niet voldoende. Er wordt verwacht dat je uitleg geeft over de ‘astrofysica’.

In deze lezing wordt aan de hand van inmiddels tientallen foto’s, die Jos Lankreijer vanuit zijn achtertuin heeft gemaakt, ingegaan op deze wetenschap achter de foto’s; U hoort over reflectienevels, emissienevels en over de verschillende soorten sterrenhopen. De levensloop van sterren, van stofwolk tot (super)nova restant, wordt uit de doeken gedaan.

Maar we richten de blik ook op sterrenstelsels buiten onze Melkweg. We blijken dan zelfs in de buurt van ‘zwarte gaten’ te komen. Quasars zijn objecten op onze foto’s, die zich bevinden aan de grenzen van het zichtbare heelal.

Astrofoto’s blijken dus niet alleen een grote artistieke schoonheid te hebben, maar vertellen ons ook het verhaal van het universum.

AANMELDEN via email: pr@volkssterrenwachtorion.nl. LOKATIE: Expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion op de 1e verd. van het Streekbos Paviljoen. Toegangsprijs voor leden € 3,– p.p. (dit is incl. een kopje/thee in de pauze) en niet leden € 6,– p.p.; er kan kontant en met de pinpas worden betaald.

Aanvang van de lezing: 20.00 uur (vanaf 19.30 uur is de deur van de sterrenwacht open).

292
Deel dit artikel